Unik utställning om svenska skolans framväxt kommer till Dalarna

Förra året fyllde folkskolan 175 år. Det firar Lärarstiftelsen med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år. Nu har turen kommit till Dalarnas museum i Falun, där utställningen öppnar den 8 september.

En sagolik skola – Folkskolan 175 år är en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i det svenska samhället från 1800-talet till idag. Med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar vill utställningen uppmärksamma folkskolan som ett av Sveriges viktigaste demokratiprojekt genom tiderna.

Sveriges hittills största satsning på läsning
Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens situation genom åren och visar verk från Barnbiblioteket Saga – en av Sveriges största lässatsningar någonsin och som lanserades vid förra sekelskiftet. Framstående författare och konstnärer blev på uppdrag av lärarna ombedda att engagera sig i folkskolan genom att bidra med utbildningsmaterial för att förbättra pedagogiken och därmed öka bildningen.
– När folkskollärarna gav etablerade konstnärer och författare uppdraget att skapa bilder, böcker och illustrationer, fick svensk skola en unik berättar- och konstskatt genom Barnbiblioteket Saga. Detta har bidragit till att höja kvalitén i skolan och vi känner stolthet att få visa upp den här utställningen, säger Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarstiftelsen.

Med fokus på demokrati
Utställningens historiska perspektiv är en del i ett större grepp på ämnet skolan och demokratifrågor. Tillsammans med Högskolan Dalarna, Lärarförbundet Dalarna och Lärarstiftelsen kommer Dalarnas museum att på detta tema under hösten arrangera öppna föreläsningar, kortseminarier och en konferensdag som fortbildning för lärare. Mer om det publiceras successivt på museets webb och i sociala medier.

Kompletteringar på Dalarnas museum
Under utställningsperioden på Dalarnas museum kommer ett kompletterande pedagogiskt klassrum byggas upp för att ta emot de skolklasser och grupper som bokar visning i utställningen. Flera spännande samarbeten kommer att genomföras för att intensifiera och berika programverksamheten ytterligare. Exempelvis kommer flera av länets hembygdsföreningar att genomföra olika program kopplade till skolan. Allt från gammal slöjd till sångdanser.

Konstnärer med dalaanknytning
Många av de etablerade konstnärerna och författarna som anlitades av folkskollärarna har kopplingar till Dalarna. Både Carl Larsson och Ottilia Adelborg har anlitats för illustrationer. Selma Lagerlöf skrev Nils Holgerssons underbara resa under perioden hon bodde i Falun, något som särskilt kommer att lägga fokus på i Dalarnas museums fasta utställning om författarinnan.

27 augusti, 2018

För mer information:

ensagolikskola.se
Dalarnas museum
Bildarkiv: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Vo-chef Publika/antikvarie, Dalarnas museum: Anna Lögdqvist 070-380 91 50, anna.logdqvist@dalarnasmuseum.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.