David Ljungdahl

GULLIVERS UNDERBARA RESOR TILL LILLEPUTTARNAS OCH JÄTTARNAS LAND

När irländaren Jonathan Swifts första bok om Gullivers resor kom ut 1726 var det en politisk satir över tidens sociala förhållanden. Långt senare, 1902, gjorde journalisten och författaren Hugo Gyllander en svensk bearbetning av de två första delarna och anpassade dem för barn. Samhällskritiken tonades ner och berättelsen blev istället en fascinerande äventyrshistoria. Illustrationsuppdraget gick till David Ljungdahl.
David Ljungdahl hade sinne för detaljer och var en allkonstnär, utbildad på Tekniska skolan och Konstakademien och i etsning. Han var både entomolog, konsthantverkare, lärare och illustratör. Han var modellbyggare, formgav exlibris och illustrerade böcker. Han gjorde också bokomslag till flera kända böcker, bland annat Verner von Heidenstams ”Hans Alienus”, Selma Lagerlöfs ”Slåtterkarlarna på Ekolsund” och Jules Vernes ”Kapten Grants barn”.
När entomologerna Frithiof Nordström, Einar Wahlgren och Albert Tullgren utforskade och dokumenterade vår fjärilsfauna och gav ut ”Svenska fjärilar” 1935–1941, stod David Ljungdahl för illustrationerna. Förutom sitt eget skapande och flera konstutställningar arbetade han som lärare och presstecknare för Vecko-Journalen.
Ljungdahls teckningar och grafik finns representerad på Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum och i vår samling.

Konstnär: David Ljungdahl (1870−1940).
Verk: Illustrationer i boken ”Gullivers underbara resor till lilleputtarnas och jättarnas land”, tusch.
Publicerad: I bok nr 10, Barnbiblioteket Saga, 1902.

Shoppa konst

Vi har ett litet men noga utvalt sortiment som du kan beställa direkt från oss. Här är några exempel från vår webbutik:


Affisch ”Prinsessan vår” av Carl Larsson


Affisch ”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger

Mer om konsten i galleriet

KONSTSAMLINGEN består av 1500 teckningar, akvareller och målningar, som beställdes av Svensk läraretidnings förlag. Syftet var att göra roligare och bättre undervisningsmaterial för unga. Bra texter och konstnärliga bilder skulle inspirera till läsning och stimulera fantasin. Det resulterade i skolplanscher och barntidningarna Tummeliten och Jultomten. Förlaget gav också ut en serie böcker, Barnbiblioteket Saga, med över 300 barn- och ungdomsböcker, en av genom tiderna största lässatsningar i Sverige. Mer konst hittar du i TAM-arkivet