Info
CHRISTINA MICKOS, GYMNASIELÄRARE:

Dörren till klassrummet får gärna vara öppen, men låt läraren göra sitt jobb.

Öppna upp men låt läraren göra jobbet

Det skrivs för lite om det positiva med att vara lärare, tycker Christina Mickos. Hon är en de två finska stipendiater som skrev sig över Östersjön till Biskops Arnö. Ett resultat av ett samarbete mellan Lärarstiftelsen och SFV, Svenska folkskolans vänner i Finland.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver och vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Det skrivs för lite om det positiva och underbara med att vara lärare! Jag vill höja läraryrket och visa det är ett av de mest spännande arbeten som finns. Vi lärare är professionella när det gäller ledarskap och undervisning, det vill jag framhäva. Läraryrket är bland det mest spännande man kan jobba med, oavsett om man befinner sig i klassrummet, i korridorerna, vid skrivbordet eller i lärarrummet just idag eller om man möter tidigare elever långt senare i livet.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Som lärare får man en parkettplats till barnens och de ungas utveckling. Man får vara delaktig i utvecklingsprocesser och lärande. Autonomin i arbetet är viktig. Läraren ansvarar för undervisningen i sin professionell yrkesroll med att förbereda undervisningen och utvärdera resultatet. Dörren till klassrummet får gärna vara öppen, men låt läraren göra sitt jobb. Lärandet sker i relationen med eleven och gruppen. Om relationen bygger på̊ förtroende och respekt för varandra är vägen till lärandet öppen.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare är mänsklig, därför finns det så många olika sätt att vara en bra lärare på. En bra lärare vill också sjalv lära sig och har kompetens att leda sig själv, likväl som andra. En bra lärare kan möta sina elever och studeranden där de är, både utvecklingsmässigt och socialt. En ny lärare är en bra lärare på ett annat sätt än en erfaren lärare. Som ny lärare förberedde jag mycket innehåll och planerade för lektionerna, då lärde jag mig mycket och det var som en fortsättning på min utbildning. Jag var inte färdig, trots att jag var klar med utbildningen. Om jag vill vara en bra lärare tror jag att jag måste fortsätta att utvecklas och lära mig så länge som jag har elever. Som en mer erfaren lärare använder jag förberedelsetid för att bli det bästa möjliga verktyget för i undervisningen. En bra lärare litar på sig själv och har stark integritet.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Christina Mickos
JOBBAR SOM: ämneslärare i psykologi, religion och filosofi
SKOLA: Lovisa gymnasium, Lovisa, Finland
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 30, 2022
KURSBETYG:
BÄST: Stämningen och responsen.
SÄMST: Att den bara var fem dagar.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Mod och inspiration.

Stipendiaten väljer:
Tjockbok Ljudbok
Fotbolls-EM Bok i hängmatta
Padel Paddla
Dataspel Brädspel
Streamad serie Podd
Tjockbok
Ljudbok
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Padel
Paddla
Dataspel
Brädspel
Streamed serie
Podd

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer