Nytryckt julhälsning från 1907

Nu är det snart jul igen. Det vill vi fira med ett nytryck av barntidningen Jultomten, en faksimil från 1907. När tidningen gavs ut var syftet att inspirera barn till att läsa mer genom bra berättelser och fantasifulla bilder. Nu vill vi fresta dig med en julhälsning från förr och den här jubileumsutgåvan.

Barntidning Jultomten gavs ut av Svensk läraretidnings förlag under åren 1891–1935. Syftet var att ge barn, oavsett samhällsklass, tillgång till god litteratur av etablerade författare med illustrationer av konstnärligt hög kvalitet, som det så vackert hette. Av den anledningen anlitades dåtidens mest kända illustratörer och konstnärer som till exempel Carl Larsson, Elsa Beskow, Louis Moe, Einar Nerman, Johan och Gerda Tirén. Och Jenny Nyströms tomtar var återkommande inslag på omslagen. Hon har även illustrerat omslaget på den här jubileumsutgåvan.

Den första tidningen gavs ut 1891 och blev en succé. Året därpå såldes tidningen i en kvarts miljon exemplar. Skolbarnen köpte dem av folkskollärarna för en spottstyver; endast 25 öre, vilket motsvarar ungefär 15 kronor i dagens penningvärde. Lärarna fick tre öre i provision per exemplar men fick också ta del av förlagets vinst. Pengarna gick tillbaka till lärarna i form stipendier och kurser bland annat. Precis som Lärarstiftelsen fungerar idag, förutom att lärarna slipper sälja jultidningar förstås.

Köp Jultomten från 1907 i vår shop för 50 kronor: här.

Martina Mälarstedt 18 november 2020