9 juni 2021

Körkoncept blev framgångsrecept

Grattis Magnus Ekwall! Från Lärarstiftelsen och Alice Tegnérs fond har han tilldelats ett stipendium på 20 000 kronor. Det får han för sitt initiativ och arbete med ”Tvåornas kör” i Malmö.

Bor du i Malmö och har kontakt med barn i 8-års åldern kanske du har hört talas om ”Tvåornas kör”. Det är en kör som består av Malmöelever i årskurs 2. Initiativtagare är stipendiaten Magnus Ekwall på Malmö Kulturskola.

Gränslös sång
Idén till kören föddes 2011 när Malmö Kulturskola ville nå ut bättre, bredare och ge alla barn möjlighet till att sjunga.
– Vi nådde inte alla barn, trots att det var Kulturskolans uppdrag. Vi ville hitta ett sätt att ge alla barn en möjlighet att sjunga, oavsett bakgrund, säger Magnus Ekwall.

Från flera små körer till en stor
Magnus Ekwall, enhetschef Malmö kulturskola, tog initiativet till att skapa en kör där elever från hela Malmö kunde delta. En kör där man lärde sig samma repertoar i mindre grupper för att sedan kunna mötas i en stor kör, ”Tvåornas kör”. Det började med 10–12 skolor och cirka 450 elever i ett antal klasser. Idag är det ungefär 75 skolor som deltar med drygt 4000 elever.
Två av Kulturskolans lärare jobbar 80 procent med kören och besöker skolorna tre gånger per termin. Däremellan övar klasserna själva tillsammans med sina lärare. Allt arbete läggs upp på körens alldeles egna youtube-kanal

Stor avslutningskonsert
När terminen är slut blir det hejdundrande konsertfinal med 13 konserter och 300 barn på scen åt gången. I publiken sitter barnens familj, släkt, vänner och lärare. Och Malmö Lives stora konsertlokal visas upp för stolta barn och föräldrar som kanske aldrig varit där.
– Här möts vuxna och barn i ett kulturprojekt som samtidigt är integrerande, något som Malmö stad så väl behöver. Man förenas och känner en gemensam stolthet över sina barn, berättar Magnus Ekwall.

Tvåornas körs egna youtube-kanal

Intervju med:

NAMN: Magnus Ekwall
GÖR: Enhetschef Kulturskolan Malmö
AKTUELL MED: har fått Lärarstiftelsens Alice Tegnérstipendium på 20 000 kr

Magnus bästa tips:
  • Ha lagom ambitionsnivå när det gäller val av låtar, rörelser och logistik. Ställ krav att alla ska kunna göra sitt bästa.
  • Börja i mindre skala och låt ”Tvåornas kör” växa och utvecklas över tid.
  • Ha roligt! Det är roligt att sjunga och mötas. Det tycker både vuxna och barn.
  • Känna igen klassiska svenska sånger, visor och ramsor.
  • Lyssna på körens egna youtube-kanal