Värmlands museum visar utställningen En sagolik skola

Nu är det Värmlands Museum tur att visa den unik utställningen  om skolans demokratiska roll och gömda konstskatt.

Lärarstiftelsen firar folkskolans 175-årsjubileum med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år. Utställningen är en exposé över skolans och läraryrkets utveckling, dess demokratiska roll i det svenska samhället och kampen för alla barns rätt till skola. Värmlands Museum i Karlstad visar utställningen från den 15 december i år till den 24 mars 2019.

Siktet inställt mot framtiden
Med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar idag, firar utställningen folkskolan som ett av Sveriges viktigaste demokratiprojekt genom tiderna. Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens vardag och visar Barnbiblioteket Saga – en av Sveriges största lässatsningar. Framstående författare och konstnärer fick lärarnas uppdrag att bidra med litteratur och bilder för att förbättra pedagogiken och öka kvaliteten i den svenska skolan.

– Folkskollärarna gav svenska skolbarn en konst- och berättarskatt. Vi vill med utställningen också visa den demokratiska resa som den svenska folkskolan bidragit till. Alla barns rätt till gratis skola har blivit verklighet, något som långt ifrån varit en självklarhet tidigare, säger Eva-Lis Sirén ordförande Lärarstiftelsen.

Värmlands Museum kompletterar med utställning om romers kamp för utbildning
På Värmlands Museum i Karlstad visas, tillsammans med En sagolik skola – Folkskolan 175 år, utställningenDrömmen om skolan – Om romers kamp för utbildning. Den här utställningen tar avstamp i mitten av 1940-talet och den första organiserade undervisningsformen för icke bofasta romer. Sommarlediga folkskollärare reste ut till de tillfälliga lägren och så gott det gick bedrevs undervisning men regnade det en dag så ställdes skolan in. För den svenska staten var undervisningen också ett sätt att få kontroll på hur romer levde.

– Folkskolans ambition var att alla barn skulle få möjlighet att gå i skolan, men ambitionen omfattade i praktiken inte riktigt alla barn. Utställningen Drömmen om skolan handlar om så mycket mer än romernas utbildningssituation. Vi vill lyfta frågan om vad som händer med ett samhälle när vi utestänger människor, när inte alla har samma chans?, säger Susanne Wilhelmsson, utställningsproducent på Värmlands Museum.

En sagolik skola på webben
För att göra utställningen tillgänglig för alla, finns den att se på webben ensagolikskola.se.
I samband med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år arrangeras också föreläsningar, medlemskvällar och andra kringarrangemang. I Karlstad visas även konst från Lärarstiftelsens egna konstsamling.

Martina Mälarstedt i december 2018

För mer information:

ensagolikskola.se
Värmlands museum  
Pressbilder: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Utställningsansvarig Värmlands museum: Susanne Wilhelmsson, 054-701 19 14, Susanne.Wilhelmsson@varmlandsmuseum.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.