En sagolik skola flyttar till Kristianstad

Lärarstiftelsens utställning ”En sagolik skola – folkskolan 175 år” fortsätter att turnera landet runt. Nu har turen kommit till Regionmuseet Kristianstad, där utställningen visas från och med den 22 oktober 2017 till och med den 14 januari 2018.

Utställningen ”En sagolik skola – folkskolan 175 år” är en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i samhället från 1800-talet och fram till idag. Vi firar folkskolan som ett av Sveriges viktigaste demokratiprojekt genom tiderna och siktar samtidigt mot skolans framtida utmaningar.

Avstamp i Sveriges största lässatsning
Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens situation genom åren. I fokus finns verk från Barnbiblioteket Saga, en av Sveriges största lässatsningar någonsin. Det var i början av förra sekelskiftet som kända författare och konstnärer blev ombedda att engagera sig i folkskolan, genom att bidra med utbildningsmaterial för att förbättra pedagogiken och öka bildningen. Resultatet blev Barnbiblioteket Saga som är en berättar- och konstskatt som många känner igen från sin skoltid.
– Med barnen, pedagogiken och konsten i fokus vill vi visa hur många av våra etablerade konstnärer och författare har bidragit till att höja kvalitén i skolan genom bilder, böcker och illustrationer, säger Eva-Lis Sirén, ordförande på Lärarstiftelsen.

Mer sagolikt på Regionmuseet Kristianstad
En sagolik skola kommer att finnas på Regionmuseet Kristianstad från den 22 oktober 2017 till den 14 januari 2018. Utställningen kommer att kompletteras med ett klassrum för skolvisningar av museipedagog Helén Lilja. Skolvisningarna gör nedslag i historien med början år 1850. I klassrummet kan man också se en film om skolans historia.
– Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att visa upp skolans dolda konstskatt och visa hur bilden och konsten varit en viktig del i barns lärande och skolans utveckling genom åren, säger Evelyn Thomasson, utställningsansvarig på Regionmuseet Kristianstad.
På invigningsdagen den 22 oktober kommer också Rickarums Bya Teater att uppträda med föreställningen ”Lektion med fröken Ida”. Teaterföreställningen utspelar sig under en lektion år 1894.

Tipspromenad och nytt utställningsmagasin
I samband med flytten till Regionmuseet Kristianstad kommer både barn och vuxna besökare kunna gå en tipspromenad runt utställningen. Samtidigt släpps ett utställningsmagasin med bilder och texter från utställningen, som kommer att finnas till försäljning i museibutiken.

Finalist i Publishingpriset
För att göra utställningen tillgänglig för alla, oavsett var man bor, finns webben ensagolikskola.se. Webben är en av finalisterna i den prestigefyllda kommunikationstävlingen Publishingpriset i kategorin informationssajter yrke och bransch. Tävlingen avgörs den 23 oktober.

Martina Mälarstedt 4 oktober 2017

För mer information:

ensagolikskola.se
Regionmuseet Kristianstad
Pressbilder: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Utställningsansvarig Regionmuseet Kristianstad: Evelyn Thomasson, 073-313 57 31, evelyn.thomasson@regionmuseet.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.