En sagolik skola drar söderut

Nypremiär och för tredje gången när det gäller orter på turnén för En sagolik skola var det på fina Regionmuseet i Kristianstad!

Söndagen den 22 oktober och lagom till höstlovet presenterar man nu massor av spännande saker för barn och vuxna. Utställningen En sagolik skola Folkskolan 175 år ingår dessutom till vår glädje i den sk Kulturnyckeln för Kristianstads kommun. Alla barn i årskurs 4 ska genom detta program få en kostnadsfri kulturhistorisk upplevelse och transport till och från museet. I Kulturnyckelprogrammet ingår en särskilt utökad visning och även en lärarfortbildning.

Många besökare kom och det var helt fullsatt på invigningsdagen i det nyuppbyggda klassrum som Regionmuseet kompletterat vandringsutställningen med. Där kommer också skolprogrammen att gå av stapeln med särskilda visningar, tipspromenader och filmvisning under ledning av museets pedagoger. Man har redan innan själva premiären 15 inbokade klasser!

Museichef Barbro Melander ringde in till invigning i tidsenlig skolmiljö med gamla skolbänkar, räkneplanscher, svarta tavlor, jordglobar, kulramar och vita kritor. Ja, det var ju inte vilka kritor som hest utan ätbart vernissagegodis som bjöds alla besökare från katedern. Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén höll invigningstalet och tog besökarna med på en skolresa genom tiden mot framtidens utmaningar. Många är de historiska parallellerna och lärarbrist, likvärdighet och en skola som fostrar demokratiska medborgare var dåtidens utmaningar likaväl som det är nutidens. I publiken vinkade också representanter för Helsingborgs skolmuseum som bidragit med många föremål i utställningen.

Och snart dök det elever och lärare från Rickarums byateater. Man spelade ett teaterstycke om livet i och kring en skola under 1800-talet. Hur gick undervisningen till? Vilket inflytande hade kyrkorådet och prästen på lärare och undervisning? Och vad hände när fröken blev gravid? En levandegjord historia med verklighetsbakgrund gav utställningen en varm och realistisk lokal prägel.

Intresset kring utställningen var också stort innan själva premiären. Pressvisningen ledde till två mycket gedigna artiklar i Kristianstadbladet och Norra Skåne. Mosaik uppmärksammade utställningen och P4 Kristianstad direktsände en promenad-genom-utställningen-intervju med Eva-Lis Sirén i sitt specialinslag om skolan hela fredagseftermiddagen.

En mycket bra start på utställningens turnétid i Kristianstad som fortsätter med stipendieutdelning tisdag den 12 december. Då delar Lärarstiftelsen ut 50 000 kronor till en skola i regionen för att man ska ha möjligheten att investera i god konst. Stipendiet delas ut ur Selma Lagerlöfs, Anna Maria Roos och Verner von Heidenstams stiftelse.

Eva-Lis Sirén 7 november 2017

För mer information:

ensagolikskola.se
Regionmuseet Kristianstad
Bildarkiv: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Utställningsansvarig Regionmuseet Kristianstad: Evelyn Thomasson, 073-313 57 31, evelyn.thomasson@regionmuseet.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.