Öppning på Malmö Museer

Fjärde gången är det nu dags för nypremiär för En sagolik skola. Denna gång är det Malmö Museer som slår upp portarna!

Varje gång utställningen En sagolik skola ska slå upp portarna på en ny ort funderar vi lite extra. Vilka nya tillskott vill vi i Lärarstiftelsen lägga till och vad har det nya museet i sina egna samlingar?

På Malmö Museer kompletteras utställningen med en gedigen samling av skolplanscher som visas i ett omfångsrikt och rullande bildspel. Det är en fantastisk bild- och kunskapsskatt som Malmö Museer här delar med sig av till allmänheten.

Lärarstiftelsen vill också göra en lokal, nutida fördjupning och producerar nu för varje ny ort en film med lärar- och elevröster. Hur ser man på dagens skola i Malmö? Hur står det till med likvärdigheten? Hur klarar man framtidens utmaningar? Lärarförbundet i Malmö har gjort ett stort arbete och intervjuat lärare, skolledare och elever om deras vardag och syn på framtiden.

När museichefen Katarina Carlsson, Lärarförbundets vice ordförande Maria Rönn och skolkommunalrådet Anders Rubin invigde utställningen den 27 januari talade man också om bilden av skolan. Malmös elevsammansättning bjuder på många tuffa utmaningar men trots att stadens elever presterar över medel och har förbättrat sina resultat flera år i rad behöver den alltför negativa bilden nyanseras

Körsång och flourskölj
Invigningen fyllde Malmö Museers trapphall med musik och kultur från både nutid och historia. Mazetti Chorus bjöd på en fin inledning där sång, musik och körsång om barns rättigheter varvades med högläsning ur centrala stycken i Barnkonventionen. Mycket känsloladdat och stämningsfullt!

”Össjös första skolstyrelse” framfördes av Bygdespelsgruppen Origonalen och bygger på bevarade protokoll från sockenstämmor på 1840-talet. Så kunde det gå till i folkskolans barndom.

Visst serverades det förfriskningar även på denna invigning. Runt i museets  stora trapphall vandrade flourtanter i retrostil med sina brickor, fast nu i ny och yngre upplaga!

Det blev en fin final på veckan när En sagolik skola byggdes upp för fjärde gången. Pressvisningar, intervjuer, särskilda visningar och VIP-mingel avlöste varandra under dagarna före premiären. Vi gladde oss åt mycket bra mediaartiklar och stort intresse från våra samarbetspartners för att ge ett riktigt bra startskott för utställningen som visas till den 22 april i Malmö.

Nu fortsätter utställningsperioden med ett stort antal kringarrangemang i Malmö. Lycka till önskar vi i Lärarstiftelsen!

Eva-Lis Sirén 7 februari, 2018

För mer information:

ensagolikskola.se
Malmö Museer
Bildarkiv: besök Lärarstiftelsen på mynewsdesk
Pressansvarig: Mira Lindahl, pressansvarig, 070-848 90 84, mira.lindahl@reformklubben.com
Utställningsansvarig Malmö Museer: Samuel Thelin, 0734-224125, samuel.thelin@malmo.se

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.