Skolan i bild, elever och källkritik

Vad är sant och vad är falskt? Vad och vem kan vi tro på? Vad är fakta och vad är fejk? Kan man lita på det som sägs på nätet eller på TV? Varför säger någon just det här? De och många fler frågor ställde sig 800 sjätteklassare i Karlstad kommun när man för andra året i rad samlades till en stor temadag om källkritik onsdagen  den 13 mars i år.

De 800 eleverna hade  tillsammans med bla programledare från Lilla Aktuellt ett digert program. Bakom satsningen står Karlstad kommun, SVT Värmland, P4 Värmland, Nya Wermlandstidningen och Värmlands Folkblad.

– Det är viktigare än någonsin att fråga sig ”Är det här sant?” när vi varje dag översköljs av ett enormt informationsflöde. Budskap, påståenden och braskande rubriker haglar. En del är sanna, andra är falska och en del är lögn förklädd till sanning. Att tolka både text och bilder är att skaffa sig källkritiska glasögon, säger Eva-Lis Sirén, Lärarstiftelsens ordförande.

Det var stort engagemang under de många aktiviteter som pågick och eleverna fick lära sig att värdera olika nyheter, se hur nyheter kan förvanskas, göra egna löpsedlar och fundera över vad man får och inte får skriva på nätet.

Elever som bidragit i Lärarstiftelsens och Lärarförbundets projekt Skolan i bild fick också motta prischeckar till klasskassorna från stora scenen av Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén.

Ja, för hur är det egentligen i skolan? Under 2019 bjuds alltså lärare och elever från hela Sverige in för att diskutera, fundera och skapa sina egna bilder av skolan. Självklart är det de som finns i skolan varje dag som bäst vet hur det egentligen är! Bilderna kommer Lärarstiftelsen att publicera i en bildantologi som blir ett tidsdokument över skolan idag. Och nu välkomnar vi förstås ännu fler bidrag!

Pristagare:
Vålbergsskolan: Felicia Filipsson 6C, Desiré Norqvist 6C, Emilia Örberg 6D

Råtorpsskolan: Elin Nystedt 6A, Eila Ekemark 6A

Grattis säger vi på Lärarstiftelsen!

Eva-Lis Sirén 15 mars 2019

PRESSKONTAKT:
Martina Mälarstedt, administratör,
0703-70 16 64.