Info
MINOO SHAMS, FÖRSKOLLÄRARE:

Jag kunde skriva när jag var sex år, men min kamrat som var tio kunde det inte. Då bestämde jag mig – jag ska bli lärare!

För en mer mångkulturell lärarkår

Förskolläraren Minoo Shams vill se en mer mångkulturell lärarkår. Hon vill debattera och verka för att fler skolor anställer lärare med utländsk bakgrund och med andra modersmål än svenska.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Vi förskollärare måste höja våra röster. Jag vill skriva debattartiklar och jag vill lära mig mera om det. Jag vill också skriva böcker om flyktingbarn som kommer till Sverige med målgruppen barn 6–9 år.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Det finns en brist på lärare med utländsk bakgrund. Barnen är vår framtid. Och om de ska lära sig fördelarna med ett mångkulturellt samhälle är skolan en viktig utgångspunkt. Jag vill därför vara delaktig i debatten och se till att skolor anställer fler lärare med ett annat modersmål än svenska.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Min mor, som var lärare, låg på sjukhus i Iran. Läkarens ord till henne har fastnat hos mig. Han sa till henne: ”Du var min lärare från första till tredje klass. Alla var emot mig. Du var den enda som trodde på mig. Och nu är jag kirurg!”. Själv kunde skriva när jag bara var sex år, men min kamrat som var tio kunde det inte. Då bestämde jag mig – jag ska bli lärare!

Vad utmärker en bra lärare?
Att man förstår barnen och inte ställer samma krav på alla. I skolan formas framtidens samhälle. Här lär sig barnen att respektera både sig själva och andra. Läraren har en viktig uppgift när det gäller våra framtida beslutsfattare, det är vi som lär dem att bry sig om miljön, fred och välfärd.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Utgå från dig själv. Och lev ut barnet i dig.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Minoo Shams
JOBBAR SOM: förskollärare i förskoleklass
SKOLA: Ribbybergs skola, Västerhaninge
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2018
KURSBETYG:
BÄST: Miljön, maten, stämningen och deltagarnas åsikter om varandras texter.
SÄMST: Kursens var alldeles för kort!
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Inspiration och god energi.

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Knytblus Fluga
Handmaid’s tale Morden i Midsomer
J.K. Rowling Hans Rosling
Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Knytblus
Fluga
Handmaid’s tale
Morden i Midsomer
J.K. Rowling
Hans Rosling

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer