Info
CAMILLA OLOFSSON, LÅGSTADIELÄRARE:

Att få dela unga människors vardag gör att man som lärare hela tiden förundras, förändras och utvecklas.

Lärare ska skriva historien

Lågstadielärare Camilla Olofsson vill skriva och berätta om vilken oerhörd drivkraft det finns i den svenska skolan idag. Och det är viktigt att den historien skrivs av lärarna själva.

Varför sökte du stipendiet Lärare skriver?
Att skriva är att leva för mig. Jag har skrivit i hela mitt liv. Jag har läst, fantiserat, funderat, sammanställt och hittat nya vägar. Men jag kan känna en viss oro över att lärarnas röster inte hörs. Här på Lärare skriver får jag en chans att göra en insats för att höja lärarnas röster och belysa skolan och dess komplexa frågor.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
Det är viktigt att skolan skildras av oss som finns och jobbar där. Jag vill visa vilket engagemang, vilken kompetens och vilken oerhörd drivkraft som finns i den svenska skolan idag.

Vad är så speciellt med läraryrket?
Det är mötet som gör läraryrket unikt. Mötet med elever, kollegor, vårdnadshavare och andra vuxna. Känslan av bidra och att kunna förändra tillsammans med eleven. Att få dela unga människors vardag gör att man hela tiden förundras, förändras och utvecklas.

Vad utmärker en bra lärare?
En bra lärare är flexibel och är ödmjuk inför mötet med barnen men har ett tydligt ledarskap. Vi får aldrig glömma att det vi som ska leda arbetet, med tydliga ramar och mycket värme.

Vilket är ditt bästa råd till nya lärare?
Våga ta hjälp av kollegor. Våga fråga. Pröva och misslyckas. Pröva igen och lyckas.

Så tyckte stipendiaten:

ELEV: Camilla Olofsson
JOBBAR SOM: lågstadielärare
SKOLA: Sjömarkens skola, Borås
KURS: Lärare skriver, Biskops Arnö
TID: vecka 27, 2018
KURSBETYG:
BÄST: Att lyssna på Anders och få massor av konkreta tips. Samtalen kring matbordet/fikabordet långt in på sena kvällen.
SÄMST: Inget.
DET TAR JAG MED MIG FRÅN KURSEN: Flera konkreta tips om hur jag kan utveckla mitt eget skrivande. Möten mellan människor som förändrade mig som person. Ett vidare perspektiv på skola, utbildning och elever.

Stipendiaten väljer:
Fotbolls-VM Bok i hängmattan
Shuffla Flossa
Knytblus Fluga
Handmaid’s tale Morden i Midsomer
J.K. Rowling Hans Rosling
</tr

Fotbolls-VM
Bok i hängmattan
Shuffla
Flossa
Knytblus
Fluga
Handmaid’s tale
Morden i Midsomer
J.K. Rowling
Hans Rosling

Vill du veta mer om stipendiet? Läs mer